YÜKLENİYOR

Velimeşe Köprü Vinci Periyodik Kontrol

Velimeşe O.S.B. bulunan Memteks Tekstil Sanayi Ve Ticaret A.Ş. firmasında yapılan köprü vinci muayenesi sırasında öncelikli olarak vince ait varsa bir önceki periyodik kontrol raporu istendi.

Vince ait bakım ve sicil kayıtları varsa bu belgeler firma tarafından istenir. Kullanıcı tarafından görülmesi ve tehlike oluşturacak durumlardan kaçınılması için üzerinde bulunması gereken uyarı levhası ve işaretleri kontrolü ile vincin kapasitesini belirten ibarenin kontrolü yapıldı. Yürüme yolu ve rayların kontrolü yapıldı. Vinç metal mekanizmasının ve bağlantılarının kontrolü yapıldı.

Bu kontrol yapılırken vinç yapısının herhangi bir noktasında kaynak işleminin yapılıp yapılmadığına dikkat edildi. Kaçak akım rölesinin varlığı , vinç üzerinde ve çalışma alanı dışında kilitlenebilir ana şalterin varlığı, termik rölenin olup olmadığı, faz koruma rölesinin varlığı ve aynı köprü ya da ray üzerinde çalışan birden fazla vincin çarpışmasını engelleyen seviye kesici uzaktan kumanda edilen vinçlerde araba ve köprü hızının 40 m/dk yı geçtiği yerlerde switch olup olmadığı kontrolü yapıldı. Vincin çalışması esnasında çalışanları uyarması için sesli ve ışıklı alarm kontrolü yapıldı. Halat tambura üst üste sarılıyor mu kontrolü yapıldı. Halatın tambura sabitlendikten sonra en az 2 adet emniyet kelepçesi ile uygun şekilde bağlanıp bağlanmadığı kontrolü yapıldı.

Halat sonlandırma bağlantıları kontrol edildi. Halat sarım kılavuzu kontrolü yapıldı. Kanca güvenlik mandalının kontrolü yapıldı. Kanca standartına göre kanca ölçüleri kontrol edildi. Bu kontroller ışığında kanca sapı kanca iç çapı ve kanca ağız açıklığı kontrolü yapıldı. Kanca iç çapında % 15 kanca ağız açıklığında ise orijinal ölçülere göre % 25 oranında artmanın olup olmadığına bakıldı. Vincin yüksüz şekilde bütün hareketleri kontrol edildi. Son olarak da işletmenin belirttiği beyan kapasitesinin 1,1 katında dinamik test yapıldı. Dinamik testte vincin bütün hareketleri gözlemlendi.

Beyan kapasitesinin 1,25 katında ise statik test uygulandı. Statik testte ise yerden 200 mm mesafede yük havada asılı bırakıldı. 10 dk. yapılan statik testten sonra halat ve kanca kontrolü yapıldı. Kanca ölçüleri tekrardan kontrol edildi. Vinç muayenesinde kullanılan standartlar ; TS ISO 9927-1 (Vinçler-Muayeneler-Bölüm 1: Genel) TS 10116 (Kaldırma ve Taşıma Makinaları-Vinçler-Muayene ve Metodları) TS ISO 4309 (Vinçler-Halatlar-Muayene Dışı Bırakmak için Uygulama Kuralları) TS ISO 8566-5 Vinçler-Kabinler-Bölüm 5:Gezer köprülü ve portal vinçler TS EN 13157+A1 (Vinçler (krenler) – Güvenlik- Elle Tahrik Edilen Kaldırma Teçhizatı) TS ISO 12480-1 (Vinçler-Emniyetli Kullanım-Bölüm 1: Genel) TS ISO 12482 (Vinçler-Durum İzleme-Bölüm 1: Genel) TS ISO 4306-1 Vinçler – Krenler TS EN 13411-5 + A1 Çelik Tel Halatlar İçin Sonlandırıcılar -Güvenlik – Bölüm 5: U-Civatalı Tel Halat Klemensleri

Whatsapp Destek Whatsapp Destek